Cehov / Kordonsky. Laborator de teatru. Primul mare eveniment FNT – în iulie

 

Festivalul Național de Teatru și Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava” organizează, în perioada 22 – 28 iulie, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, primul eveniment din cadrul FNT și intitulat Cehov / Kordonsky. Laborator de teatru, un masterclass susținut de regizorul Yuri Kordonsky. Ediția 2017 a FNT se va desfășura între 20 și 30 octombrie. Informații despre festival pe www.fnt.ro.

 

Timp de șapte zile, îndrăgitul creator de teatru Yuri Kordonsky (Yura, după cum îi spun apropiații, prietenii) se va afla împreună cu 27 de tineri actori români (aproape zece sunt colaboratori ai Teatrului Excelsior, ei având roluri în diferite spectacole din repertoriul instituției noastre), cărora le este dedicat acest laborator de creație intensiv, urmând să abordeze atât texte de A.P. Cehov, cât și metodologia masterclass-ului. El va îmbina experiența sa la montările realizate pe piese de Cehov cu experiența de profesor de Regie și Actorie în școli prestigioase de teatru, precum Columbia University, UC San Diego, George Washington University, Colgate University sau Eugene O’Neill Theater Center. În prezent, Kordonsky este profesor de Regie la Yale School of Drama din SUA. Astfel, programul laboratorului din cadrul FNT va conține elemente de teorie și lucrul practic pe scenă din piesele Pescărușul, Trei surori, Unchiul Vania și Livada de vișini.

Având la bază școala rusă de teatru, Yuri Kordonsky este nu numai regizor, ci și actor, și scriitor. A studiat Actoria și Regia de teatru la Academia de Artele Spectacolulu din Sankt Petersburg,la clasa Lev Dodin. A jucat, a regizat și a predat pe întregul mapamond, începând cu anul 1989. În perioada 1989 – 2001 a fost actor și regizor rezident al Maly Drama Theatre – Theatre of Europe din St. Petersburg.

Ca regizor a montat spectacole precum Disappearance (textul îi aparține) și Casa Bernardei Alba (de Federico Garcia Lorca) – ambele puse în scenă la Maly Drama Theatre din St. Petersburg, Unchiul Vanea (de A.P. Cehov), Căsătoria (de Nikolai Gogol), Crimă și Pedeapsă (de F.M. Dostoievski), Marmură (de Joseph Brodsky), Îngropați-mă pe după plintă (de Pavel Sanaev) la Teatrul Bulandra din București, Inimă de câine (după Mihail Bulgakov) la TNB, În adâncuri (după Azilul de noapte de Maxim Gorki) la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, The Encounter la Congresul UNESCO ITI din Manila; Fatherlessness (de A.P. Cehov) la Orkeny Szinhaz din Budapesta; Ultima zi a tinereții (după Tadeusz Konwicki) la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu; Pescărușul (de A.P. Cehov) la Teatrul German de Stat Timișoara; Peer Gynt de Henrik Ibsen, Oedipus Rex (de Sofocle) și Cântăreața cheală de Eugène Ionesco la Wesleyan University; Însemnările unui nebun (de Nikolai Gogol) la West End Theatre, Gloucester, Povestirile din Canterbury (de Geoffrey Chaucer) la Riverside Theater, New York.

Multe dintre spectacolele regizate de Kordonsky au obținut premii importante: Golden Light, Governor’s Award și Bravo Award pentru Cel mai bun spectacol (Rusia), Union of European Theatres’ Award pentru Cel mai bun spectacol (Italia), Premii UNITER pentru Cel mai bun spectacol și Cea mai bună regie (România) etc.

 

Actorii participanți la Cehov / Kordonsky. Laborator de teatru

 

Ada Galeș

Alexandra Sălceanu

Alina Petrică

Ana Bianca Popescu

Andrei Radu

Aylin Cadîr

Ciprian Nicula

Dan Rădulescu

Denisa Nicolae

Emilia Bebu

Emilian Oprea

Florentina Țilea

Florin Călbăjos

Gabriel Răuță

George Albert Costea

Ioana Predescu

Ionuț Toader

Lari Giorgescu

Liviu Romanescu

Maria Bacci Pasello

Paula Niculiță

Radu Iacoban

Rareș Florin Stoica

Silvana Negruțiu

Silviu Debu

Ștefan Lupu

Vlad Logigan

 


19 iulie 2017

 

 

 

 

 

 

 

 
 
//]]>