ISTORIC

De un sfert de veac teatrul nostru este împreună cu cel mai fidel public – copii şi adolescenţi din această mare urbe. Excelsior a fost înfiinţat la 1 aprilie 1990, actul de naştere fiindu-i semnat de ministrul Culturii de atunci, cărturarul Andrei Pleşu. „...Ştiu bine că nu meritul meu a fost atunci când s-a înfiinţat teatrul. A fost, în primul rând, meritul maestrului Ion Lucian şi a fost meritul împrejurărilor. Eram ministrul Culturii într-un moment în care nimeni nu se ocupa de cultură şi am făcut ce am vrut...”, spunea Andrei Pleşu pe data de 1 aprilie 2015, la cea de-a 25-a aniversare a Teatrului Excelsior.

Lui Ion Lucian, fondatorul şi animatorul acestei instituţii, i-au stat alături atunci, în 1990, Daniela Anencov, Genoveva Preda, Paula Sorescu, Victor Radovici, Vasile Menzel, toţi fiind implicaţi în primul proiect al Teatrului Excelsior - „Nu treziţi un copil care visează” de Eugène Ionesco. Au urmat multe spectacole ce le-au prilejuit spectatorilor bucuria să viseze, să asculte poveşti.

Timp de şase ani, trupa, care ulterior s-a completat cu tineri actori, şi-a prezentat producţiile în Bucureşti şi în ţară (în săli împrumutate), dar şi în străinătate (Franţa, Canada, Belgia, Elveţia). Abia la începutul stagiunii 1996 – 1997 s-a stabilit în propriul sediu, scena fiind amenajată în clădirea din strada Academiei nr. 28. Din 1999, Teatrul Excelsior se află în subordinea Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti.

În mai 2011, Excelsior intra într-un spaţiu nou cu o suprafaţă de aproximativ 600 metri pătraţi (trei etaje); capacitatea sălii de spectacol este de 180 de locuri, existând loje şi balcon; teatrul a fost construit conform cerinţelor moderne în imobilul înălţat pe locul vechii clădiri din strada Academiei nr. 28. La niciun an de la dezvelirea siglei Teatrului Excelsior, Ion Lucian, cel care a condus instituţia timp de 22 de ani, luptându-se ca aceasta să aibă propria casă, părăsea lumea noastră şi pleca pe alt tărâm.

„Copiii care nu merg la teatru şi nu văd teatru n-o să vină nici tineri la teatru şi nici adulţi”, spunea Ion Lucian, artistul care a scris prima filă din istoria Excelsior.

Când teatrul sărbătorea un sfert de secol, managerul Adrian Găzdaru îi aducea un omagiu directorului fondator: „...mâna celui care a dirijat şi orchestrat totul a fost mâna unui maestru. Un om care a iubit la fel de mult teatrul, aşa cum a iubit copiii, un om care s-a străduit să aducă un strop de bucurie şi de lumină în ochii lor şi să-i înveţe să râdă către soare, aşa cum mărturisea el însuşi - maestrul Ion Lucian!”.

Şi a început o nouă epocă a Teatrului Excelsior, odată cu venirea lui Adrian Găzdaru, care a câştigat concursul de management organizat de Primăria Generală a Municipiului București în iunie 2014. Este absolvent al Academiei de Teatru și Film din București (actualmente UNATC), secția Actorie – promoția 1995, clasa Mircea Albulescu. După absolvire, a fost angajat la Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău, devenind, în 2005, directorul general al acestei instituţii. Planul de management pe care l-a depus pentru ocuparea funcţiei de manager al Teatrului Excelsior a fost apreciat cu nota 9,23 şi cuprinde perioada 2014-2017.

Într-un interviu acordat revistei Yorick, Adrian Găzdaru remarca: „Atunci când vorbești despre teatrul pentru copii și tineret, te gândești în primă instanță la cele două mari segmente de public: copiii și adolescenții. Dar, în momentul când începi să analizezi sociologic, psihologic și evident din punct de vedere al discursului artistic, aceste două mari grupe de vârste au foarte multe subcategorii. Când vorbim despre copii, nu ne referim la ei ca la o noțiune abstractă. Gândirea repertorială este axată pe aceste subcategorii de public. În ceea ce privește copiii, ne adresăm grupelor de vârstă cuprinse între 3 și 6 ani, 6 și 9 ani, 9 și 12 ani. Când vorbim despre adolescenți, ne referim la trei categorii de public: preadolescenții (12 și 14 ani), adolescenții (14 și 18 ani), dar și la postadolescenții (18-22 de ani)”.

Repertoriul teatrului este bogat și variat. La sfârșitul anului 2015 a fost inaugurat un nou spațiu pentru spectacole – Sala Studio, cu 55 de locuri.

Societarii de Onoare

La spectacolul de gală, organizat cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înfiinţare, a fost conferit titlul de Societar de Onoare al Teatrului Excelsior:

In memoriamIon Lucian, director fondator, actor şi regizor, Victor Radovici, actor şi director adjunct, Roxana Stoian, contabil-şef.

De asemenea, au devenit Societari de Onoare actorii Daniela Anencov, Genoveva Preda, Paula Sorescu-Lucian (care a plecat dintre noi în martie 2016), Vasile Menzel, precum și secretarul literar Gabriela Blebea, muzicianul Nicu Alifantis, impresarul Aurel Mitran şi filosoful Andrei Pleşu, ministrul Culturii în 1990, când s-a născut Excelsior.

 
 
//]]>