Ștefan Lupu: „Trupa tânără a Teatrului Excelsior este una dintre cele mai înzestrate echipe tinere din București…”

Cel mai nou spectacol al Teatrului Excelsior, „Împăratul muștelor”, adaptare de Nigel Williams după romanul omonim al britanicului William Golding, laureat al Premiului Nobel, va fi prezentat pe data de 11 ianuarie (ora 17:00) și 12 ianuarie (ora 19:00), la Sala „Ion Lucian” (Sala Mare). Din echipa de creatori face parte și Ștefan Lupu, care semnează coregrafia și mișcarea scenică. El este actor, coregraf, regizor, de aceea i-am adresat câteva întrebări despre mișcarea scenică, dar și despre cum a lucrat cu regizorul spectacolului și cu actorii distribuiți.

 

Suntem în pragul premierei oficiale a spectacolului „Împăratul muștelor”, în regia lui Tudor Lucanu, la care semnezi coregrafia și mișcarea scenică. Ce rol au acestea în montarea de față?

Coregrafia și mișcarea scenică au un rol important în acest spectacol, cum de altfel ar trebui să aibă în majoritatea spectacolelor, pentru că acțiunea este vitală în teatru. În cazul de față, mișcarea scenică dinamizează și îmbogățește conceptul regizoral.

Cum a fost interacționarea regizor-coregraf-actori?

Dat fiind faptul că îl cunosc pe Tudor Lucanu încă din facultate, colaborarea noastră a fost mult mai eficientă din toate punctele de vedere. Este minunat când un regizor îți oferă libertate de creație și pe această cale le mulțumesc artiștilor care le oferă libertate de exprimare artiștilor. Lucrul cu actorii a fost cum nu se poate mai bine, datorită faptului că am întâlnit o distribuție cu actori profesioniști care fac parte din tânăra generație – foarte talentați și devotați.

Ai lucrat cu actorii din distribuție foarte intens. Îi chemai la 8 (opt) dimineața, pentru încălzire. A fost nevoie să îi convingi să vină la o oră atât de matinală?

Nu. Din fericire, Tudor a reușit să îi convingă foarte simplu, spunându-le că la a treia întârziere ne despărțim amiabil. Pe un plan paralel, în fiecare zi, de la 8 dimineața, am avut datoria morală de a încerca să formez un nucleu, care să funcționeze foarte bine în scenă, lucru pe care cred că l-am făcut cu drag și pasiune și pe care sper să îl simtă și publicul.

Ai mai colaborat cu Teatrul Excelsior. Ai lucrat și la spectacolul „Thomas Sawyer”, și la proiectele dedicate adolescenților – Teen-Fest și Relief. Ce anume te-a determinat să revii, pentru „Împăratul muștelor”?

Contractul… Glumesc, deși partea financiară în ziua de azi este foarte importantă. În cazul de față, m-a atras foarte tare ideea de a colabora din nou cu Tudor Lucanu, textul care nu este un pretext, dar și contextual, care înseamnă Teatrul Excelsior cu energia lui bună și primitoare.

În distribuție sunt noi angajați ai teatrului. Ce ne poți spune despre acești tineri?

Cu sinceritate pot spune că trupa tânără a Teatrului Excelsior este, după părerea mea, una dintre cele mai înzestrate echipe tinere din București, în momentul de față.

Ai dori să și montezi la Excelsior un spectacol cu acești minunați actori?

Da. Așa cum am spus mai devreme, trupa mă inspiră și întâmplarea face că am câteva idei pe care mi-aș dori foarte tare să le concretizez și să colaborez cu Teatrul Excelsior în calitate de regizor și coregraf. Aș face o țăcăneală de spectacol! (M.S.)

 


9 ianuarie 2018

 

 
 
//]]>