Actorii Teatrului EXCELSIOR vor juca pentru copiii români din Ungaria

În perioada 4-10 noiembrie 2018, actorii Teatrului EXCELSIOR din București vor susține, în Ungaria, o serie de opt reprezentații ale spectacolului Prâslea cel Voinic și merele de aur, regizat de Eduard Petru Jighirgiu – o adaptare a basmului cu același titlu, scris de Petre Ispirescu. Turneul se va desfășura în cadrul proiectului Caravana teatrului românesc pentru copiii români din Ungaria și Serbia.

Beneficiarii acestei inițiative vor fi școlarii și preșcolarii care învață în localitățile Bătania (Battonya), Aletea (Elek), Micherechi (Méhkerék) și Jula (Gyula) din Ungaria – pe 5 și 6 noiembrie și în localitățile Uzdin (Uzdin), Satu Nou (Banatsko Novo Selo), Sân Mihaiu (Lokve) și Coștei (Kuštilj) din Serbia – pe 8 și 9 noiembrie 2018.

Participarea Teatrului EXCELSIOR în turneul dedicat publicului din diaspora reprezintă un nou pas în realizarea unuia dintre cele mai importante obiective ce definesc misiunea cultural-educațională a instituției, acela de a facilita accesul publicului tânăr la spectacolele din repertoriu, dincolo de barierele geografice sau sociale. Turneul pe care actorii Teatrului EXCELSIOR îl vor susține în Ungaria le va oferi micilor spectatori de vârstă școlară și preșcolară oportunitatea unei noi sau chiar prime întâlniri cu unul dintre cele mai cunoscute basme românești într-o versiune scenică plină de prospețime, culoare și momente musicale.

Proiectul Caravana teatrului românesc pentru copiii români din Ungaria și Serbia reprezintă o inițiativă comună a Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria și a Comunității Românilor din Serbia și este organizat de Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Direcției Generale Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice.


Informații despre spectacol

PRÂSLEA CEL VOINIC ȘI MERELE DE AUR, după Petre Ispirescu

Dramatizarea: Eduard Petru Jighirgiu

Distribuția:

Împăratul – Ion Bechet | Împărăteasa – Mihaela Coveseanu | Prâslea – Radu Micu | Ileana – Loredana Cosovanu | Fratele cel mare – Doru Bem | Fratele mijlociu – Marian Rădulescu | Sora mijlocie – Andreea Șovan | Sora cea mare – Iulia Samson | Regia și muzica: Eduard Petru Jighirgiu | Costumele: Maria Nicola | Coregrafia: Judith State | Concept video: Cristian Niculescu

 

„Nu simți când trece timpul la Prâslea cel Voinic și merele de aur. Și parcă ai mai vrea să stai și să cânți alături de personaje încă ceva timp și după ultimele aplauze. Și e ceva dacă se întâmplă asta la o montare al cărei subiect este un basm vechi românesc. Semn mai bun că spectacolul trebuie văzut de cât mai mulți copii nu cred să existe. Așa că… vă recomand să urmăriți când va fi următoarea reprezentație.” (Nona Rapotan, bookhub.ro)

 
 
//]]>