„Marea rușine”, pe scena de la EXCELSIOR

Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher prezintă pe scenă Teatrului Excelsior, în data de 22 aprilie, de la 19:30, spectacolul „Marea rușine” , scris și regizat de Alina Șerban. Din distribuție fac parte actori profesioniști de origine romă și română: Alina Șerban, Oana Rusu, Elena Duminică, Radu Ciobănașu, Sorin Sandu. Echipa este completată de nume precum Maria Crețu (decor), Cristian Constantin (coloana sonoră), Ionuț Dumitrașcu (Light design), Alina Manea (proiecționist), Tania Cucoreanu (video proiecții), Radu Pocovnicu (asistent regie). Intrarea este liberă.

Cu această reprezentație, „Marea rușine” intră în repertoriul Teatrului Excelsior, la Sala „Ion Lucian”. Realizatorii producției susțin că este pentru prima dată când un spectacol rom este inclus în repertoriul unei instituții culturale publice și că „Marea rușine” este primul proiect de teatru regizat de o femeie romă din România, dar și prima piesă de teatru despre istoria robiei romilor.

Directorul Teatrului Excelsior, Adrian Găzdaruu, crede că spectacolul realizat de Alina Șerban „reprezintă un prilej minunat pentru promovarea culturii rome de către instituțiile românești”.

Inspirată de sclavia romilor, piesa gravitează în jurul temei rușinii, evocând complexul de trăiri colective generat de această realitate istorică foarte puțin cunoscută și neasumată. Potrivit sinopsisului, personajul principal, o tânără masterandă de etnie romă, propune coordonatorului disertației sale o temă tabu pentru mediul academic românesc: sclavia romilor. Din acel moment este readusă în actualitate toată paleta de „rușini” asociate acestui trecut îngropat în uitare. Exprimată prin frică, mânie, pudoare, jenă, ocară, batjocură sau ofensă, rușinea este redescoperită și retrăită la nivel individual de personajele poveștii: profesori, colegi, familie.

Foto: Cornel Brad

   


19 aprilie 2018

 
 
//]]>