Patru adolescenți au jurizat spectacolele din Teen-Fest și au desemnat câștigătorul

Producția Teatrului Național București „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, după un roman de Mark Haddon, în regia lui Bobi Pricop, a câștigat Premiul Festivalului EXCELSIOR Teen-Fest, desfășurat între 30 septembrie și 8 octombrie. Ceremonia de închidere a evenimentului dedicat adolescenților a avut loc duminică seara la Teatrul Excelsior, după prezentarea celui mai nou spectacol adus la rampă de teatrul-gazdă, „Our Ladies of Perpetual Succour (Fecioarele noastre grabnic ajutătoare)”, în regia lui Răzvan Mazilu. Premiul a fost ridicat de protagonistul spectacolului de la TNB Ciprian Nicula, care, vădit emoționat, a mulțumit în numele echipei sale.

Iar juriul a fost format nu din profesioniști, ci din liceeni: Cristina Dumitru – Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Alexandra Savu – Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, Matei Zgâmboi – Colegiul Național „Cantemir Vodă” și Vlad Trandafir – Școala Europeană București. Cel care a vorbit în numele său și al juriului a fost Vlad Trandafir: „Când am aflat că voi fi în juriu, am zis: A-a-a, ce tare! În sfârșit, am ajuns să jurizez, căci stau și eu pe scenă, joc. Mi s-a părut interesant, dar acum, la finalul festivalului, când ne-am gândit ce spectacol să premiem, am văzut că e o misiune foartea grea. Am văzut niște artiști care au muncit foarte mult și să vii tu să le spui ce a fost bine și ce nu… Când sunt toți la un nivel înalt este foarte greu să decizi. Au fost patru spectacole nominalizate – «Hamlet», «Deșteptarea primăverii», «O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții» și «Say it Now». După discuții lunguțe, am ajuns la concluzia: cel mai bun spectacol din punctul nostru de vedere este «O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții»”.

În fața celor aflați în sală au vorbit Oana Borș, selecționerul și directorul EXCELSIOR Teen-Fest, și Adrian Găzdaru, managerul Teatrului Excelsior. Directoarea festivalului a menționat efortul depus de echipă pentru organizarea unui eveniment de nouă zile, a vorbit despre Teatrul Excelsior ca o instituție de spectacole, dar și ca o platformă educațională. „Este un loc unde energiile se adună și este bine să ne întâlnim aici cu licee diferite, cu gânduri diferite, cu mentalități diferite, iar noi, cei mai în vârstă, să încercăm să ne dăm seama care este trendul generației, ca să știm ce putem să le oferim în materie de teatru”.

Adrian Găzdaru a mulțumit în numele echipei Teatrului Excelsior tuturor celor care au venit la festival: „Mulțumim că ați fost timp de nouă zile alături de noi. Am încercat să vă oferim spectacole diverse, cu problematica adolescenților, cu eterna problematică dintre adulți și adolescenți (…). Teatrul Excelsior evoluează, începând cu această ediție a festivalului, cu deviza «Azi e mâine!». Pentru că noi, cei de azi, trebuie să avem grijă de cei de mâine. Noi, adulții, trebuie să avem grijă de cei tineri, să îi ajutăm să discearnă ca să-și aleagă drumul în viață”.

Cea de-a III-a ediție a Festivalului  EXCELSIOR Teen-Fest a inclus peste 50 de evenimente: 16 spectacole de teatru profesionist selectate din București, Timișoara, Sibiu, Brăila și din străinătate – Franța, Italia, Polonia; ateliere de teatru, de film de animație, video și sound design; spectacole-dezbatere vizionate în licee și, nu în ultimul rând, performance-uri  teatrale/ muzical-coregrafice în aer liber, realizate de adolescenții care s-au lăsat inspirați de cultura urbană a Bucureștiului.

Foto: Vlad Catană


9 octombrie 2017

 
 
//]]>