Piesele finaliste la NEW DRAMA 2018

După citirea celor 56 de piese trimise pe adresa Teatrului Excelsior în cadrul ediției a IV-a a Concursului de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA, juriul de specialiști a ales șase titluri, care intră în finala acestei competiții. Autorii participați la prima etapă a concursului, tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, provin din 36 de orașe, comune și sate din toată țară. Iată cele șase piese finaliste și autorii acestora, care trec în etapa următoare a ediției 2018 NEW DRAMA: „Băiatul cu șosete roz” – Alexandru Gorghe (Botoșani, 18 ani); „Nu te duce capul?” – Maria Alexandra Stoica (Pitești, 14 ani); „Androgin” – Iuliana Mardar (Constanța, 18 ani); „Inner Drama” – Adriana Costinaș (Baia Mare, 16 ani); „În căutarea pierderilor” – Denisa Anton (satul Traian, comuna Braniștea, județul Galați, 15 ani); „Altfel printre ceilalți” – Petronela Dușa (satul Pătrângeni, Zlatna, județul Alba, 15 ani). Din componența juriului au făcut parte Radu Apostol, regizor și scenarist, și Elena Patap, teatrolog.

O noutate a acestei ediții a fost alcătuirea unui juriu din părinți de adolescenți, care au citit și au evaluat la rândul lor piesele trimise, fără a li se divulga numele concurenților. Cinci dintre piesele finaliste s-au aflat și printre preferințele membrilor acestui juriu, format din șase părinți cu profesii și preocupări diferite. Ei au fost impresionați de aria vastă de interes a acestor foarte tineri autori de texte dramatice și au ținut să transmită felicitări tuturor participanților. Teatrul Excelsior le mulțumește pe această cale membrilor juriului de părinți, care au fost receptivi la inedita inițiativă și au lecturat piesele într-un timp record. Aceștia sunt: Irina Suhai, jurist/director de produs-componente, București; Ana Maria Pandele-Andone, actriță, Timișoara; Daniela Corina Zlătaru, economist/antreprenor, București; Rodica Mîrnea-Popa, terapeut bowen, Arad; Cătălina Adriana Marinescu, economist, București și Cristian Ionescu, economist, București.

Piesele finaliste urmează să fie pe larg analizate, fiecare reprezentând un studiu de caz în cadrul atelierului de scriere dramatică, susținut de Radu Apostol special pentru cei șase finaliști, în perioada 27-29 aprilie, la București. După cele trei zile de lucru intensiv, dramaturgii adolescenți vor avea la dispoziție două săptămâni pentru a rescrie piesele pe baza feedback-ului acumulat în cadrul atelierului.

A treia etapă a Concursului NEW DRAMA va consta într-o serie de spectacole-lectură bazate pe cele șase piese finaliste, care vor avea loc la Teatrul Excelsior, la începutul lunii iunie. În urma vizionării spectacolelor va fi desemnată piesa câștigătoare, premiul constând în punerea în scenă a acesteia la Teatrul Excelsior, în stagiunea 2018-2019.

Mulțumim Ministerului Educației Naționale pentru susținerea acordată și în acest an în organizarea Concursului de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA, prin implicarea instituțiilor de învățământ din întreaga țară în promovarea concursului în rândul elevilor adolescenți pasionați de teatru. 


3 aprilie 2018

 
 
//]]>