Remember ION LUCIAN

Remember ION LUCIAN

Astăzi, Ion Lucian, fondatorul Teatrului EXCELSIOR, ar fi împlinit 95 de ani. Un mare gând de recunoștință se îndreaptă către omul și artistul grație căruia Teatrul EXCELSIOR există și își desfășoară astăzi activitatea în inima orașului.

Unul dintre cei mai iubiți oameni de teatru și film ai României – excelent actor de comedie, povestitor, scriitor și regizor –, dar și un prodigios animator al vieții cultural-artistice din România, Ion Lucian rămâne în inimile noastre drept omul care a scris prima filă din istoria Excelsior, prin îndelungatele eforturi pe care le-a depus pentru ca Teatrul să aibă propria casă și să devină un reper în rândul instituțiilor de cultură dedicate publicului tânăr. „Copiii care nu merg la teatru şi nu văd teatru n-o să vină nici tineri la teatru şi nici adulţi”, spunea cu convingere Ion Lucian.

Începând din luna noiembrie a anului 2017, sala mare a Teatrului Excelsior poartă numelelui Ion Lucian.

Ion LUCIAN – această „Stea” de primă grandoare a culturii noastre naționale, a plecat din păcate dintre noi, mult prea devreme, neașteptat, lăsându-ne pe toți cei care îl admiram și îl îndrăgeam, de neconsolat. Maestrul a fost o personalitate deosebită: actor, regizor, dramaturg, poet, scenograf, traducător și, nu în ultimul rând, un manager de excepție, un animator de teatru prolific și entuziast! Cu glasul său inconfundabil, cu privirea sa șăgalnică, cu zâmbetul său cuceritor, cu umorul său decapant și cu gentilețea sa proverbială, a știut să se facă iubit și admirat de marele public, atât de cel din țară cât și de cel de peste hotare. În ultimii ani de viață a traversat o perioadă de mare zbucium și tristețe fiind nevoit să se bată ca Don Quijote cu morile de vânt ale birocrației și indiferenței, pentru a realiza proiectul său pe care îl iubea, ca pe un copil: Teatrul Excelsior, pe care îl crease acum 29 de ani.
A reușit să îl ducă la bun sfârșit, dar cu greu, printre lacrimi, și nu a apucat să se bucure de el așa cum ar fi dorit și meritat din plin.

Valeria GAGIALOV – Societară de Onoare a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București și
Andrei MAGHERU – Ambasador

22 aprilie 2019

 
 
//]]>