Şi a fost EXCELSIOR TEEN-FEST 2

Chiar dacă EXCELSIOR TEEN-FEST, ediţia a II-a, s-a încheiat de câteva zile, acest eveniment teatral dedicat adolescenţilor are încă ecou. Şapte zile de spectacole cu săli pline. Sute de tineri au intrat în teatru, gustând din bucuria unei sărbători culturale.

Programul a inclus mai mult de 50 de evenimente, căci nu numai producţii teatrale i-au fost oferite publicului, ci şi filme, lansări de carte şi nu în ultimul rând intervenţii teatrale outdoor – ceea ce înseamnă că Excelsior Teen-Fest a fost şi în pieţe, şi în parcuri, atrăgând spectatorii cu momente artistice ingenioase.

Spectacolele, producţii ale unor teatre din Bucureşti şi din ţară, au fost atent selecţionate, primând interesul pentru actul artistic.

EXCELSIOR TEEN-FEST a demonstrat şi în acest an că tinerii au nevoie de teatru, că îi interesează proiectele de artă educaţională, că doresc să se implice în dezbateri, că ştiu să aprecieze ceea ce e de valoare.

La ediţia 2016, juriul festivalului a fost alcătuit nu din specialişti în domeniu, ci din cinci adolescenţi. Ei au acordat Trofeul EXCELSIOR TEEN-FEST, care a revenit trupei Teatrului Municipal Baia Mare pentru spectacolul „Columbinus” de Stephen Karam şi PJ Paparelli, în regia lui Horia Suru.

Din motivaţia celor care au jurizat:

„Pentru a putea acorda premiul, juriul a făcut o selecţie de trei spectacole care i s-au părut cele mai bune, deşi aceasta s-ar fi putut uşor extinde la altele. Acestea trei sunt: Anul dispărut. 1989, Columbinus şi Avioane de hârtie. Spectacolul câştigător ne-a expus, într-o manieră complexă, frustrările generate de ostracizarea socială şi de obiectivizarea de către sistem a individului. Apoi, ne-a arătat către ce acte abominabile pot conduce aceste frustrări cu care am empatizat şi pe care mulţi adolescenţi le resimt. Prin aceasta ne-a marcat…”


3 octombrie 2016

 
 
//]]>