Teatrul Excelsior a celebrat 25 de ani de activitate

În seara zilei de 1 aprilie 2015, Teatrul Excelsior a celebrat 25 de ani de existenţă în peisajul cultural al Bucureştiului. Evenimentul a avut loc la noul sediu al teatrului, din str. Academiei nr. 28, a cărui inaugurare a avut loc în mai 2011. În sala de spectacole a teatrului, modernă şi elegantă, totodată, au luat parte la eveniment actori, regizori, tehnicieni din spatele scenei – într-un cuvânt echipa care lucrează pentru Teatrul Excelsior – şi invitaţii lor: oameni de teatru, conducători ai unor instituţii prestigioase din domeniul culturii, educaţiei şi media, reprezentanţi ai presei şi, nu în ultimul rând, reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, autoritatea sub tutela căreia se află acum Teatrul Excelsior.

Pentru început, a fost prezentată o istorie în imagini a Teatrul Excelsior, care a devenit, de-a lungul acestor 25 de ani de activitate, un reper între instituţiile de gen din Capitală. Repertoriul său a oferit publicului tânăr şi foarte tânăr o serie de spectacole menite să îl facă să îndrăgească teatrul şi, chiar, să devină dependent de interacţiunea cu această artă.

Adrian Găzdaru, managerul teatrului, a muţumit tuturor celor care au participat de-a lungul acestor ani la împlinirea menirii acestei instituţii, anunţând că, drept recunoştinţă, ca „un gest simbolic”, vor fi acordate membrilor fondatori plachete cu titlul de Societari de Onoare ai Teatrului Excelsior.

„Toţi am simţit că mâna celui care a dirijat şi orchestrat totul a fost mâna unui maestru. Un om care a iubit la fel de mult teatrul, aşa cum a iubit copiii, un om care s-a străduit să aducă un strop de bucurie şi de lumină în ochii lor şi să-i înveţe să râdă către soare, aşa cum mărturisea el însuşi. Maestrul Ion Lucian!”, a spus Adrian Găzdaru

Teatrul Excelsior a fost înfiinţat în 1990, la iniţiativa maestrului Ion Lucian, cel care i-a fost director timp de două decenii. Actul prin care a luat naştere această nouă instituţie de cultură a fost semnat, la 1 aprilie 1990, de către Andrei Pleşu, pe atunci Ministru al Culturii. De aceea, prima plachetă cu titlul de Societar de Onoare al Teatrului Excelsior i-a revenit domnului Andrei Pleşu, care a onorat manifestarea cu prezenţa domniei sale.

„Sunt destul de surprins pentru că ştiu bine că nu meritul meu a fost atunci când s-a înfiinţat teatrul. A fost, în primul rând, meritul maestrului Ion Lucian şi a fost meritul împrejurărilor. Eram ministrul Culturii într-un moment în care nimeni nu se ocupa de cultură şi am făcut ce am vrut. Altele erau priorităţile pe vremea aia, cultura era ultimul lucru care conta şi asta a fost benefic pentru perioada cât am fost acolo”, a declarat Andrei Pleşu.

Următorii Societari de Onoare au fost numiţi membrii echipei care au format nucleul Teatrului Excelsior la înfiinţare: actriţele Paula Sorescu-LucianGenoveva Preda şi Daniela Anencov, actorulVasile Menzel, secretarul literar Gabriela Blebea Nicolae, impresarul Aurel Mitran şi muzicianul Nicu Alifantis.

Deşi nu mai sunt printre noi pe pământ, ca un omagiu şi semn de pioasă aducere aminte, au fost desemnaţi Societari de Onoare maestrul Ion Lucian, actorul Victor Radovici şi contabilul-şef Constanţa Stoian.

Pentru ca visul maestrului Ion Lucian să se împlinească şi să continue şi astăzi, au fost alături oameni care şi-au dedicat întreaga carieră teatrului, reprezentanţi-cheie ai instituţiei finanţatoare, parteneri media, într-un cuvânt prieteni ai Teatrului Excelsior, cărora li s-au oferit Diplome de Excelenţă:

– Angajaţilor teatrului încă de la momentul înfiinţării: Jeni Popescu, impresar, Ştefan Pârvuleascu, scenograf, Ion Glonţ, maşinist, Mihai Georgescu, sonorizator;

– Reprezentanţilor Primăriei Municipiului Bucureşti, actualul finanţator: d-lui prof. dr. Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei; d-lui Alecsandru-Emanuel Papagheorghiu, Director al Direcţiei Cultură, Învăţământ şi Turism; d-nei Geta Drăgoi, Director Executiv al Direcţiei Management Resurse Umane; d-lui Vasile Săvoiu, Director al Direcţiei Buget;

– Partenerilor media: Realitatea TV, Emisiunea „Dimineaţa de ştiri” (Ana Tet – producător, Aneta Sângeorzan şi Dorin Chioţea – realizatori); Radio France International (Mihaela Dedeoglu – realizator), Radio România Cultural (Magdalena Tara – realizator); Radio România Bucureşti (Flavia Voinea – Director); Radio Itsy Bitsy, B1 TV şi Senso TV (Oana Georgescu – producător)

– Prietenilor permanenţi ai teatrului: Colegiul Naţional „Sf. Sava”, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, colegii reprezentate prin profesorii lor; d-luiValentin Nicolau (un apropiat al teatrului, membru în Consiliul Artistic, căruia îi deplângem dispariţia fulgerătoare) şi Editurii „Nemira” (diplomă care a fost primită de fiica acestuia, Ana Nicolau, preşedintele actual al editurii).

În final, au primit Diplome de Excelenţă, ca prieteni şi parteneri de nădejde, teatrele din capitală ale căror spectacole se adresează copiilor, prin managerii lor:

– d-l Lucian Ghimişi, pentru Teatrul „Ion Creangă”;

– d-na Felicia Filip, pentru Opera Comică pentru Copii;

– d-l Călin Mocanu, pentru Teatrul de Animaţie Ţăndărică;

– precum şi d-na Aura Corbeanu, vicepreşedinte al Uniunii Teatrale din România – UNITER.

Şi pentru că Teatrul Excelsior merge mai departe, au fost prezentate în continuare noile premiere din stagiunea curentă şi proiectele educaţionale dedicate adolescenţilor, segmentul de public pe care teatrul vrea să şi-l apropie şi pentru care doreşte să fie un sprijin real în formarea personalităţii.

Seara s-a încheiat la o cupă de şampanie în foaierul teatrului, unde au fost invitaţi toţi cei prezenţi de către amfitrionii serii, actorii Annemary Ziegler şi Stelian Milu, a căror ţinută a fost asigurată de Miau by Clara Rotescu şi MARSAY. Coafura: Salonul Tourette Lauret, make up: Stela Ciciu.

Celebrarea celor 25 de ani de existenţă ai Teatrului Excelsior a fost organizată cu sprijinul: S.C. Cadoria SRL – ZalăuViile Metamorfosis, S.C. Zarea, Tipografia Ericom & Intersigma, Romaqua Group S.A. Borsec, Florăria Floria.

Credit foto: Florin Ghioca


3 aprilie 2015

 
 
//]]>