Anul 1370. Vlaicu Basarab se află pe tronul Țării Românești aflate deja sub presiunea suzeranității ungare.
Diplomat prin excelență, Vlaicu poartă masca supunerii față de mama sa vitreagă, Doamna Clara. Atitudinea sa pasivă și obedientă îi face pe boieri să înceapă să îl blameze și să își retragă încrederea față de el. În timp ce Doamna Clara caută să profite de neîncrederea boierilor în Vlaicu Vodă și îl constrânge pe acesta să îi accepte autoritatea în chestiunile interne ale statului, Vlaicu Vodă caută să stabilească o alianță politic-religioasă puternică, de aceea dorește să o căsătorească pe sora sa, Anca, cu craiul sârb Simion Stareț. Pentru a compromite acest demers, Doamna Clara încurajează și chiar anunță în mod oficial intenția de a realiza căsătoria dintre Anca și Mircea Basarab, fapt care îl atrage pe acesta din urmă de partea Clarei. Boierii îl sprijină pe Vlaicu Vodă împotriva Doamnei Clara, iar Baronul Kaliany este alungat de la curte. Mircea Basarab încearcă să-l ucidă pe Vlaicu Vodă, dar îl ucide pe apărătorul acestuia, Grue. Când Mircea Basarab înțelege că totul nu este decât o uneltire a Doamnei Clara, el își asumă rolul de a îl apăra pe voievodul Vladislav-Vlaicu cu prețul vieții. Finalul piesei îl prezintă pe Vlaicu Vodă pe tronul Țării Românești, în fruntea unui principat liber și independent.
Vlaicu Vodă este promotorul apărării prin disimulare. El mizează adesea pe diplomația echilibrată și pe câștigarea luptei fără a recurge la agresivitate inutilă. Față de boieri este înțelegător și binevoitor, față deDoamna Clara păstrează o conduită smerită, dar atunci când este forţat să ia o decizie categorică într-o situaţie dificilă, el însuşi devine sceptic și analitic.
De cealaltă parte se află Doamna Clara, mama vitregă a lui Vlaicu Vodă, care vrea să asigure influenţa regelui Ungariei asupra principatului valah, pentru a-i catoliciza pe români. Pe fondul luptei pentru independenţa tradiţiei ortodoxe, apare în prim-planul scenic şi povestea de dragoste dintre Mircea, personaj aflat în antiteză cu viziunea lui Vlaicu asupra domniei, şi Anca, fiica Doamnei Clara şi sora vitregă a lui Vlaicu. Prin iubirea sa faţă de Mircea, Anca este un simbol al inocenţei, care reuşeşte să-i inspire sensul devenirii ca tânăr viitor voievod. Personajele cele mai vocale, Nicodim şi Groza, susţin cauza voievodului, pe când Kaliany, Pala şi Mircea devin uneltele cele mai de preţ în mâinile doamnei Clara. Boierii, întruchiparea maselor, ezită mereu între părerea vehementă a Doamnei Clara şi iscusinţa cu care Vlaicu Vodă știe să aplaneze conflictul. Ei întruchipează atitudinea oscilantă, ușor recognoscibilă în sistemele politicii de guvernare, acum, la fel ca atunci.
Vlaicu Voda: Ioan Coman/Gavril Pătru/Cristian Nicolaie
Doamna Clara: Isabela Neamțu/Mihaela Trofimov/Lavinia Șandru
Mircea: Radu Micu/Bogdan Nechifor
Anca: Camelia Pintilie/Dana Marineci
Neagu: Mihai Mitrea
Pala: Ovidiu Cosovanu
Nicodim: Ion Bechet
Groza: Doru Bem
Vlad: Ciprian Cojenel
Costea: Robert Radoveneanu
Manea: Dragoș Spahiu
Miked: Dan Clucinschi
Român Herescu: Ovidiu Ușvat
Kaliany: Mircea Băluță
Solul: Tudor Pîrvu
Boier: Alexandru Popa
Copil în casă: Roberta Mitache
Grue: Vasile Menzel
Domnițe: Cosmina Dobrotă, Silvana Ionescu, Raluca Botez, Magda Condurache, Ștefania Dumitru, Veronica Popescu, Iulia Samson, Oana Tofan, Loredana Cosovanu, Andreea Hristu, Oana Predescu, Ana Udroiu, Andreea Șovan, Mihaela Coveșeanu, Mădălina Ignat
Măști: Ema Constantin, Maria-Luiza Dimulescu, Sabina Ioniță, Ana Maria Postelnicu, Alina Tofan, Vlad Pelin, Cosmin Ilie, Zoran Raici, Ionuț Terteci, Andrew Lupu.